Krijg ik wel genoeg vezels binnen als ik gebruik maak van de sapcentrifuge?

Een mens heeft vezels nodig. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering maar ook voor dat verzadigde gevoel wat je wilt hebben na een maaltijd. Maar hoeveel vezels heeft de gemiddelde mens dan per dag nodig? Volgens het Voedingscentrum is dit ongeveer tussen de 30 en 40 gram per dag.

Maar wat zijn vezels eigenlijk en waar zit het in?  Dit zegt het Voedingscentrum over vezels:

Vezels zijn er in verschillende soorten en maten. Volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten bevatten veel voedingsvezels.

Voedingsvezels leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en kunnen niet verteerd worden in de dunne darm. Wel zijn ze belangrijk voor een goede darmwerking. Ze dragen bij aan het verzadigingsgevoel en daarmee aan het behoud van een gezond gewicht.

Belangrijke bronnen van voedingsvezels zijn groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

Bij het het malen van graankorrels tot bloem of het pellen van rijst, wordt een groot deel van de voedingsvezel verwijderd. Daarom zijn volkoren graanproducten (volkorenbrood,volkorenpasta) en zilvervliesrijst rijker aan voedingsvezels dan andere soorten brood en witte rijst. In dierlijke producten zit geen voedingsvezel.

Soorten vezels

Voedingsvezels zijn een verzameling van stoffen die niet in de dunne darm worden verteerd. Het zijn voornamelijk koolhydraten afkomstig uit de celwand van planten. Ze kunnen van nature in het product zitten, maar vezels kunnen ook later zijn toegevoegd. Dat kan door uit vezelhoudende producten de vezels te halen. Dit noemen we geïsoleerde vezels. Omdat de eigenschappen van de verschillende typen vezel zo verschillend zijn, is er veel discussie over de definitie van voedingsvezel. Ook zijn er verschillende methoden om de gehaltes aan voedingsvezel te meten.

Fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels 

Er zijn vezels die afgebroken worden in de dikke darm. Dat noemen we  fermenteerbare voedingsvezels. Vezels die niet worden afgebroken zijn niet-fermenteerbare voedingsvezels.

Fermenteerbare vezels:

  • worden in de dikke darm door bacteriën afgebroken (fermentatie)
  • leveren een klein beetje energie: gemiddeld 2 kilocalorieën per gram
  • houden de massa in de darm soepel en zorgen voor een goede doorstroom
  • bevorderen de stoelgang

Niet-fermenteerbare vezels:

  • worden niet afgebroken in de darmen en verlaten het lichaam ongewijzigd
  • leveren geen energie
  • vergroten het volume van de darminhoud, wat de stoelgang bevordert
  • hebben een verzadigende werking
  • verlagen het LDL-cholesterol (o.a. pectine)

Er zitten in zoveel producten vezels dat je niet bang hoeft te zijn dat als je de sapcentrifuge gebruikt om te juicen dat je dan te weinig vezels binnen krijgt. Je eet tenslotte op de dag gewoon je brood, je bakje yoghurt met misschien All Bran erin ( 10.8 gram vezels per portie ). ‘s Avonds natuurlijk de gewone warme maaltijd. Eet je alleen al één vijg per dag dan zit daar al 6 gram vezels in. Geen vezels tekort dus maar wel lekker extra veel vitamines door te juicen en je groente en fruit met één of twee glazen vers geperst sap binnen te krijgen.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment